اگر قصد خرید یا اجرای کفپوش های پلیمری را داشته باشید، حتما این سوال برایتان پیش آمده است که کدام ماده برای پوشش کف بهتر می باشد. احتمالا بعد از جستجو در اینترنت و پرس و جو از اطرافیان، کمی هم گیج شده اید. اصلا جای نگرانی وجود ندارد، این موضوع کاملا طبیعی است.
هم کفپوش پلی یورتان و هم کفپوش اپوکسی سطح زیر خود را از لکه و آلودگی، آسیب فیزیکی و شیمیایی و فرسایش محافظت می کنند. هردو به راحتی تمیز می شوند و بسیار با دوام هستند. هم چنین هرکدام در کاربردهای مختلف خواص منحصر بفردی ارائه می دهند.
خب در نهایت باید از اپوکسی استفاده کرد یا پلی یورتان؟ اصلا تفاوتشان در چیست؟
اپوکسی یک پلیمر ترموست می باشد که می تواند به عنوان پوشش کف استفاده شود. این محصول در سه حالت قابل عرضه می باشد:
فرمولاسیون های مختلف اپوکسی به ما این امکان را می دهد تا پوششی با ضخامت کم تا زیاد ایجاد کنیم. انواع مختلف اپوکسی روش های متفاوتی برای اجرا دارند و خواص چسبندگی خاصی ارائه می دهند.
اپوکسی به بتن سالم و تمیز چسبندگی فوق العاده ای دارد. از اپوکسی گاهی جهت بازسازی سطح بتن های فرسوده استفاده میگردد و حتی قابلیت ترمیم ترک و حفره بتن را دارد.
بهترین فرمولاسیون اپوکسی برای پوشش سطح، انواع High Solid یا ۱۰۰٪ جامد می باشد. این نوع از اپوکسی سطحی شدیدا سخت، ضخیم و مقاوم در برابر ضربه ایجاد می کنند. جالب است بدانید این مواد طوری طراحی می شوند که تمام ترک های ریز سطح زیر خود را پوشانده و پر می کنند. از طرفی خود-یکنواخت شونده هم هستند، یعنی خود به خود سطح صاف و یکدستی را ایجاد می کنند. به همین دلیل کفپوش اپوکسی، بهترین انتخاب جهت کاربردهای صنعتی که ماشین آلات سنگین روی سطح عبور مرور دارند، می باشد.
کفپوش های اپوکسی در برابر سایش تایر اتومبیل نیز مقاوم اند. مقاومت شیمیایی کفپوش اپوکسی در برابر برخی از مواد مانند اسید سولفوریک خوب است که آن را تبدیل به گزینه مناسبی در صنایع نساجی، باتری سازی و… می کند.
حال میرسیم به اصلی ترین ضعف اپوکسی یعنی حساسیت اش به تابش مستقیم آفتاب. باید توجه کنید که اپوکسی زیر تابش مستقیم نور خورشید زرد می شود، پس هیچگاه نباید از آن در محیط های روباز استفاده کنید.
مانند اپوکسی، پلی یورتان نیز یک پلیمر ترموست محسوب می گردد و مقاومت بالایی دارد. بسیاری هم آن را به اختصار یورتان یا اورتان می نامند که البته از لحاظ فنی درست نمی باشد.
از میان فرمولاسیون های موجود، پلی یورتان آلیفاتیک مناسب ترین نوع جهت پوشش کف می باشد.
البته نازک بودن پوشش همیشه به معنی ضعیف تر بودن آن نیست. پلی یورتان آلیفاتیک منعطف تر از اپوکسی می باشد و در نتیجه مقاومت بسیار بهتری در برابر خش پذیری خواهد داشت. هم چنین در جذب ضربه بهتر عمل می کند و کمتر ساییده می شود. از این رو در پارکینگ ها بهتر است از لایه رویه پلی یورتان استفاده شود.
در زمینه مقاومت شیمیایی نمی توان میان اپوکسی و پلی یورتان یکی را برتر از دیگری دانست. زیرا هر کدام در برابر مواد مختلف رفتار متفاوتی ارائه میدهند. همانطور که گفته شد اپوکسی در برابر اسید سولفوریک مقاوم تر است ولی از طرفی پلی یورتان خواص بهتری در مواجهه با اسید لاکتیک دارد. از این رو کارخانه های تولید محصولات لبنی بیشتر از پلی یورتان استفاده می کنند. در نهایت پیشنهاد میکنیم جهت اطمینان از اینکه کدام ماده مقاومت شیمیایی بهتری در کاربری شما ارائه می دهد، با متخصصان پوشش سطح در تماس باشید.
یکی از برتری ها پلی یورتان به اپوکسی، مقاوم بودن آن نسبت اشعه UV می باشد. در واقع پلی یورتان، برخلاف اپوکسی، هنگامی که بصورت بلند مدت در برابر آفتاب قرار گیرد، زرد نمی شود. هم چنین نوسانات دمایی را بهتر تحمل می کند و براحتی از پس رطوبت بر می آید. الاستیسیته بیشتر پلی یورتان و دمای انتقال شیشه ای بالاتر اش، آن را به گزینه بهتری برای استفاده در سردخانه ها می کند.
در نهایت باید گفت با وجود برتری هایی که پلی یورتان دارد، این ماده هرگز نمی تواند به خوبی اپوکسی به بتن بچسبد. در نتیجه هنگامی که چسبندگی حائز اهمیت می باشد و نمی خواهید قید خواص پلی یورتان را بزنید، بهتر است در لایه های زیرین اپوکسی اجرا کرده و در لایه نهایی پلی یورتان اعمال کنید.
یکی از تفاوت های کفپوش های اپوکسی و پلی یورتان قیمت این محصولات است. کفپوش های اپوکسی به مراتب ارزانتر از کفپوش پلی یورتان می باشد. به طور مثال هر کیلوگرم کفپوش اپوکسی را اگر حدود 16000 تومان در نظر بگیریم, کفپوش پلی یورتان حدود 19000 تومان برآورد می گردد.
که این موضوع با در نظر گرفتن اینکه هر میلیمتر اجرای کفپوش حدود 1.5 کیلوگرم ماده می خواهد، لذا تفاوت قیمتی هر میلیمتر اجرای کفپوش اپوکسی با پلی یورتان حدود 4500 تومان خواهد بود.
تولید کفپوش های پلی یورتان نیز به مراتب سخت تر از کفپوش های اپوکسی است. کفپوش پلی یورتان در هنگام میکس مواد در سرعت های بالا بسیار حباب زده و دچار مشکل می شود که این موضوع در اپوکسی اتفاق نمی افتد. معمولا تولید کفپوش پلی یورتان در سیستم های خلا و یا در دورهای پایین میکسینگ انجام میگیرد که در حالت دوم سرعت تولید بسیار کاهش می یابد.
اجرای کفپوش پلی یورتان بسیار به رطوبت حساس است. به این صورت که پلی یورتان پخت نشده با آب واکنش خواهد داد و سطح نهایی کار پر از حباب می گردد. در نتیجه در محیط اجرای کفپوش حتما بایستی این موضوع مورد توجه قرار گیرد و در صورتی که وجود رطوبت در حین اجرا محتمل باشد باید از کفپوش های اپوکسی استفاده کرد.
کفپوش های پلی یورتان بدلیل انعطاف پذیری بالا در بخش هایی که جدیدا بتون ریزی انجام گرفته مدنظر قرار می گیرد تا اگر بتون و زیرایند دچار ترک خوردگی شود، کفپوش رویه مقاومت کرده و ظاهر خود را حفظ نماید. البته این امر فقط در مورد ترک های مویی صادق است. همچنین بتون تازه دارای رطوبت می باشد که همین امر نیز در کفپوش پلی یورتان تاثیر منفی می گذارد. معمولا یک ماه بعد از اجرای بتون و بعد از اینکه رطوبت بتن از بین رفت، کفپوش اجرا می گردد و در برخی از پروژه ها حتی بتن ریزی خیلی زودتر انجام می شود تا ترک های احتمالی در سطح اتفاق افتاده و بعد از ترمیم کفپوش اپوکسی انجام شود.